Tabor Film Festival /cunterview.net / women art media space

Petak 13.: Dan žena na Tabor film festivalu

Srijeda, 11 Srpanj 2007

Image

House of the Olive Trees, Grčka, Thouly Dosios

Petak, 13. srpnja, Tabor Film Festival (u suradnji s cunterview.net-om) posvetio je dan umjetničkome stvaralaštvu žena.
U 19,00 sati bit će prikazan popratni program Specijalno ženski / Especially female, koji je uvod u program IC4 međunarodne konkurencije Stvarno(st) ženska / Frankly Female u 21,00 sat, a nakon toga nastupa electro Sky iz Francuske te elektro duo Dekolaž iz Siska.
Očekujemo vas na Danu žena uz napomenu da se Tabor Film Festival ove godine zbog restauratorskih radova na Velikome Taboru, odvija u dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici. Za detalje čitaj dalje…

Image

Private Life, UK, Abbe Robinson

Program Specijalno ženski / Especially female (petak, 19,00 h) čine filmovi ispod granice ulaska u službenu konkurenciju, a zajednička im je crta da su redateljice tih filmova uglavnom i scenaristice, montažerke i producentice svojih djela, dakle, drže sve autorske uzde u svojim rukama.
U programu se nalazi visokobudžetni queer film ‘Private Life’ smješten u London 50-ih godina, redateljice Abbé Robinson koji je dobio ove godine glavnu nagradu Planet Outa. Tu je, također, dokumentarac ‘After The Rains Came: Seven short stories’, čija redateljica i profesorica vizualne antropologije u Manchesteru, Sarah Thomas, gostuje na ovogodišnjemu Taboru, a u 20 minuta prenijela je atmosferu i događanja u kenijskome selu.

Image

Lapse, Kanada, Micheline Durocher

Slijede eksperimentalni film od minute i pol ‘Lapse’ Kanađanke  Micheline Durocher, koji je svojevrstan body performans te švicarski animirani ‘Botteoubateau’ Marine Rosset (23).

Program se zatim vraća u igranu formu s grčkim ‘House of the Olive Trees’, palestinskim ‘Make A Wish’ te njemačkim filmom ‘Stray Passenger’. U prvome redateljica Thouly Dosios prikazuje život Anne koja rješava svoje emocionalne dileme, vrativši se na ljetovanje u Grčku; u drugome redateljica Cherien Dabis ilustrira probleme na koje nailazi mlada Palestinka pokušavajući kupiti tortu, a treći je bajkovita ljubavna odiseja redateljice Claire Walka.

Image

Family Reunion, Iceland, Isold Uggadottir

Ovaj program bit će svojevrstan uvod u program IC4 međunarodne konkurencije Stvarno(st) ženska / Frankly Female koji slijedi u 21,00 sat. U programu Frankly Female imat ćete priliku vidjeti priče o ženskome prijateljstvu (483 km, Poljska, Joanna Kaczmarek), zapuštenome djetinjstvu (Vika, Izrael, Tsivia Barkai), lezbijskome paru (Family Reunion, Island, Isold Uggadottir), futurističkoj izolaciji i smeću (Circle of Life, Grčka, Maria Lafi), stresnome poslu glumca (Scene, UK, Stephanie Argy) te indikativnim odgovorima (Black or White?, UK, Debbie Howard).

Tu su također impresivne animacije Phantom Canyon (SAD, Stacey Steers), Dreams and Desires – Family Ties (UK, Joana Quinn) te sudionica Cannes-a Belma Bas s turskim filmom Boreas.

Oko 23,00 sata slijedi glazbeni program francuske elektro-glazbenice Sky i sisačkoga dua Dekolaž, čije članice sebe opisuju kao “spoj mode, električnosti, poezije i ženske percepcije svijeta”, a oni koji su ih vidjeli, se slažu 🙂

Vidimo se u petak!